چشم انداز و مطالبات مرکزاستان از نگاه مدیرعامل بنیادتوسعه سمنان

امروزه سازمانهاي مردم نهاد زيادي با عنوانهاي مختلف و در زمينههاي گوناگون در جامعه فعاليت دارند و نقش آنان به ويژه در فرهنگسازي و آگاهيرساني بر کسي پوشيده نيست.
بنیادهای مردمی در قالب شبکهها و کارگروههاي تخصصي نقش ارزندهاي در تصميمسازيها و پيشرفت امور شهر خود بر عهده داشته و دارند.
اين بنيادها و سازمانهاي مردمي در اطلاعرساني و دادن آگاهي به مردم و مسئولان نقشآفريني کرده و با کمک مردم برخي امور را اصلاح کرده و در بسياري از تصميمهاي مهم مسئولان براي پيشرفت شهر خود دخيل بوده و هستند و بعضي از آنها به دليل فعاليت مثبت و تاثير گذار به عنوان نمونه شناخته شدهاند.
بنياد مردمي توسعه و آباداني سمنان نيز که به عنوان يکي از تشکلهاي موفق سمنان مطرح است، امروز به صورت تخصصي در حوزههاي مختلف فعاليت دارد.
غلامرضا سالار مدير عامل بنياد توسعه سمنان، با تاکيد بر اين مطلب که بنياد توسعه نماد توسعه است و يک دستگاه اجرائي نيست که بتواند فعاليت اجرائي انجام دهد،گفت:اين بنياد خواستهها و مشکلات مردم و برنامهها و اهداف خود را به مسئولان بيان تا در تصميمگيريها مورد توجه قرار گيرد.
وی از توسعه به عنوان بحثي کالبدي و فيزيکي ياد کرد و گفت: براي رسيدن به آنچه مدينه فاضله ذهن ما است، بايد به مباحث مختلف در بحث توسعه توجه جدي شود.
غلامرضا سالار با بيان اين که همه ما بايد به نوعي خود را ذينفع در مسائل شهري بدانيم، اظهار کرد: اگر قصد داريم به ارتقا دست يابيم، بايد همه اقشار درگير آن شوند تا به توسعه لازم و پايدار دست يابيم.
سالار، با انتقاد از عدم استفاده از فرصتها و ظرفيتهاي موجود در سمنان، گفت: البته برخي از حرکات در شهر ضد توسعه است و بايد کاري کنيم که معضلات فرهنگي و اجتماعي جامعه کمتر و نقش بنياد در اقتصاد،فرهنگ موضوع مهم است.
وي، هدف اين انجمن يا بنياد را تلاش براي تحقق ارتقاء کيفيت زندگي و فرهنگ دخالت مردم در امور مربوط به شهر و توسعه منطقه اي عنوان کرد.
براي اطلاع از چگونگي تشکيل اين بنياد و عملکرد و فعاليت آن در سالهاي اخير گفتگويي را با مدير عامل اين بنياد انجام داديم که از نظر ميگذرد.
به عنوان اولين سوال درباره تاريخچه و همچنين هدف از تاسيس اين تشکل مردمي در سمنان توضيح بفرمائيد.
تاريخچه بنياد مردمي توسعه و آباداني سمنان که با نام انجمن مردمي توسعه و آباداني متوازن تحت شماره به ثبت رسيده است، به سال 86 بر مي گردد، زماني که تقريبا هيچ نهاد مردمي به سبک و سياق بنياد ما در هيچ يک از شقوق توسعه اعماز آباداني، گردشگري، محيط زيست وجود نداشت بدين لحاظ در ثبت آن با مشکلات زيادي مواجه بوديم.
موسسان آن از افراد شاخص، نخبه و از چهرههاي ملي همچون آقاي دکتر کواکبيان، حجت الاسلام سيدرضا اکرمي و… ميباشند و ما افتخار همراهي با اين بزرگواران داريم.
هدف اين انجمن يا بنياد تلاش در جهت تحقق ارتقاء کيفيت زندگي،ارتقاء فرهنگ دخالت مردم در امور مربوط به شهر و توسعه منطقه اي است و منابع آن هم از طرف اعضا پرداخت و هزينه ميشود.
نقش بنياد توسعه و آباداني سمنان در توانمندي سازي و مطالبهگري مردم سمنان براي نيل به توسعه راه چگونه ارزيابي ميکنيد ؟
شايد در ابتداي تشکيل آن ترديدهايي وجود داشت که آيا يک بنياد مردمي توانايي تهييج و کاناليزه کردن خواستههاي مردمي را دارد يا خير؟ ولي گذر زمان نشان داد که اين بنياد اين توانايي را داشته است،نمونه عيني اين موضوع، پيدايش نهادهاي مرتبط با توسعه و آباداني سمنان است که امروزه در شهر و استان ما فعاليت ميکنند و موفق هم بودهاند.
پيدايش و رشد نهادهاي مدني بيانگر وجود روح مطالبه گري در مردم ما دارد و عمده مطالبهگري در خصوص آب و حفظ محيطزيست کم هم در بنياد توسعه وجود دارد و هم در نهادهاي مدني ديگر.
با توجه به پتانسيلها و ظرفيتهاي سمنان در زمينههاي گوناگون مهمترين موانع رشد و توسعه سمنان را چه عواملي ميدانيد؟
بهتر است ابتدا قابليتها را در سمنان بشناسيم، ميراث گرانقدر و ارزشمندمان همچون مسجد امام، مسجد جامع و دروازه ارگ که منحصر به فرد هستند و در شرق کشور حرف اول را ميزنند.
داشتن مردم با فرهنگ و با اخلاق و مدير پرور دومين قابليت منحصر به فرد سمنان است. قرار گرفتن در مسير حرمين و شاهراه تهران،مشهد که سمنان منزوي نخواهد بود. جغرافياي محيطي و ارتباط نزديک با کوير، دريا، مرکز کشور چهارمين ويژگي سمنان است. وجود لهجههاي متعدد بر زيبايي سمنان ما افزوده است: هر چند که ممکن است همين تعداد لهجه واگرايي ايجاد نمايد. صنايع مهمي که در منطقه مستقر گرديدهاند، به استعداد استان افزودهاند.
اما ما نيازمند تحول و توسعه پر شتاب هستيم چون متعقد هستيم چنانچه در بعد کرامت و ارتقاء بعد انساني، انسان نبايد دو روزش مساوي باشد و اينکه هر روزش بهتر از ديروزش باشد، شهر هم همينطور بايد باشد.
اين تحول و توسعه به دو ابزار نياز دارد: 1-همگرايي مسئولان و مردم که اگر اين همگرايي استاني مستحکم باشد ارتقاء استان از ميامي عزيز تا ايوانکي فراهم و منجر به انرژي مثبت در کل استان خواهد شد و 2- آب که آباداني به آن بستگي خواهد داشت. دومين معضل و مانع توسعه استان است که با روش مصرف بهينه و اتصال آب از درياي خزر اين مانع بر طرف خواهد شد.
آيا معتقديد که با اجراي پروژه انتقال آب درياچه خزر به سمنان،توسعه ي پايدار و نجات استان از برخي بحرانها از جمله حل معضل کمآبي، جمعيت و اشتغال حاصل خواهد شد؟
متاسفانه در سالهاي گذشته بدون توجه به منابع محدود آبي و با تجويز به ايجاد وحفر چاههاي عميق خسارت جبرانناپذيري به منابع استان و شهرستان سمنان وارد گرديده است. اين يک حقيقت تلخ است که در ابتداي انقلاب در عمق 35 متري به آب دسترسي داشتيم و در حال حاضر عمق آب به 230 متر رسيده است.
آيا با وضعيت موجود ما قادر خواهيم بود منابع خودمان را بازسازي کنيم؟ ابدا قابل بازسازي نيست. لذا ما چارهاي جز انتقال آب از درياي خزر نداريم. اينکه عدهاي ميگويند آب را بهينه مصرف کنيم و روش نوين آبياري را پيش بگيريم حرف درست و منطقي است، ولي اين کمکي به حفظ وضع موجود نخواهد کرد يعني همين جمعيت فعلي استان را پاسخگو نخواهد بود، مگر آنکه به مردمان بگوئيم زاد و ولد نداشته باشند،کشاورزي نکنند، به مهاجران بگوئيم که به سمنان نيايند که حتي با وصف اخيرمنابع موجود پاسخگو نيستند. لذا با توجه به اينکه سمنان از ظرفيت خوب جغرافيايي برخوردار است نزديکي به شمال و تهران، انتقال آب درياي خزر به سمنان يک امر اجتنابناپذير و راهگشا نه براي استان بلکه براي کشور است. با اين انتقال صنايع بيشتري در استان متمرکز خواهند شد و وضعيت فضاي سبز مطلوب خواهد بود و نشاط و شادابي هديه خواهد گرديد، بدون آنکه از نقطه نظر زيستمحيطي آسيبي به درياي خزر وارد سازد که البته اين سخن ما مبني بر نظرات متعدد کارشناسان دانشمند کشور و همين طور رويه جاري کشورهاي جهان همچون عربستان، آمريکا، ارمنستان، ترکمنستان است.
مهمترين برنامهي بنياد توسعه و آباداني سمنان براي دستيابي شهر سمنان به توسعهي پايدارچيست؟ و آيا اين تشکل مردمي، چشماندازي را براي اين منظور تدوين کرده است؟
مهمترين برنامه بنياد مردمي توسعه و آباداني سمنان در جهت ايجاد توسعه پايدار در سمنان، ايجاد فرهنگ مسئوليتپذيري در ميان نخبگان سمنان است، اين يک حقيقت تلخي است که همشهريان، نخبهها عليرغم توانايي در پذيرش مسئوليت بزرگ کشوري از پذيرش چنين مسئوليتي خودداري ميکنند. اين بنياد ميتواند نقش فعالي جهت شناسايي اين نيروها و معرفي آنها به دستگاهها داشته باشد.
پيگيري مطالبات جدي مردم سمنان در خصوص آب از ديگر برنامههاي اين بنياد است، لذا در يازدهمين نشست سال 95 شوراي مرکزي بنياد مصوب گرديد که در سال 96 يک همايش انتقال آب خزر داشته باشيم و به تبيين موضوع بپردازيم که در صورت مهيا شدن امکانات اين همايش اجرايي خواهد شد.
براي سال 96 بنياد توسعه و آباداني سمنان چه برنامههاي مشخصي رادر رابطه با شهر سمنان دارد؟
ما در سال 96 يک بازسازي در پذيرش نيروهاي جديد براي بنياد خواهيم داشت و يک بحث انتقال آب را دنبال خواهيم کرد و البته از تکميل فرودگاه و راهاندازي آن غفلت نخواهيم کرد.
بسياري از شهروندان سمناني معتقدند که مرکز استان سمنان،در مقايسه با بسياري از مراکز استانهاي ديگر با برخي کمبودها و موانع توسعه مواجه است، نظير معضل ورودي و خروجي شهر، نبود برخي زير ساختهاي حمل و نقل هوايي و ريلي و…نظرتان در رابطه با رفع اين موانع چيست؟
البته ما با مشکلات زيادي مواجه هستيم، انتقال آب اساسيترين خواسته ما است و اگر بنا باشد تمام تمرکز خود را بر آن بگذاريم اين کار ميکنيم. سامان دادن به بافت قديمي سمنان بهعنوان يک گنجينه تاريخي که هويت سمنان را نمايان ميسازد. ما گفتهايم اگر بافت را از ما بگيرند کانه هويت ما را گرفتهاند، لذا بافت بايد با يک اسلوب خاص گذشته حفظ شود و در عين حال زندگي به شکل نوين امروزي در آن جريان داشته باشد.
ورزشگاه تختي سمنان در دامن شهر نياز به بازسازي دارد، سکوههاي آن، تعبيه هتل ورزشي در مجموعه آن از جمله نقاط قابل پيگيري براي توسعه و آباداني سمنان است.
ما از سمت شمال سمنان ورودي مناسبي نداريم خصوصا بعد از جايگاه گل نرگس و شهرک روزيه ورودي تعريف شدهاي وجود ندارد، حال آنکه ورودي و خروجي شهر سمنان زيبايي ندارد.
موضوعي که مردم سمنان را رنج مي دهد و پيگيري ما ابترمانده است، ايجاد بلوار سرخه به سمنان و بلوار سمنان به شهرک صنعتي شرق است و اين موضوعي است که ما دنبال مي کنيم.
پيگيري ادامه متروي تهران به سمنان از ديگر خواستههاي مردم ما است که قابليت پيگيري دارد.
تکميل حوزه درماني در سمنان مثل بيمارستان سوانح و سوختگي، درمان سرطان و تبديل سمنان به قطب درمان و آموزش پزشکي خواسته ماست.
ارزيابي شما از نقصان در زمينهي رفع موانع گردشگري، بهيود وضعيت مبلمان شهري و فضاي سبز سمنان، توسعهي صنعتي و معنوي اين خطهي کويري چيست؟
يکي از موانع گردشگري سمنان عدم وجود فرودگاه است، در دنياي مدرن امروز مردم براي وقت خود ارزش قائلند.
دانشجويان،اساتيد،کارفرمايان،مديران، زائران اقشاري هستند که فرودگاه براي آنها حياتي است ما به جد خواستار تکميل هرچه سريعتر فرودگاه سمنان (ايجاد ترمينال مناسب براي مسافرت داخلي و خارجي) و تصويب مرز هوايي هستيم تا نقش گردشگري را پررنگتر ببينيم.
امروزه توسعه صنعت با واژههايي همچون بازار مصرف، تسهيل مقرارت صادرات و واردات، کيفيت توليد و همچنين جاده،راهآهن و فرودگاه گره خورده است. نميتوان اشتغال پايدار را بدون در نطر گرفتن زيرساخت مورد نظر خواستار شد.
غلامرضا سالار مدیرعامل بنیادتوسعه سمنان در پاسخ به پرسش نحوه ی فراهم سازي زمينههاي جذب سرمايهگذار براي توسعه ي شهر سمنان و ارزيابي وی از آن گفت :
طبيعي است که سرمايه گذاري از الزامات توسعه و ايجاد اشتغال است غير از ايجاد ظرفيت براي مردم منطقه از طريق ايجاد شرکتهاي سرمايهگذاري و کسب اعتماد مردمي در جمعآوري سرمايه، جذب سرمايهگذار بومي در داخل کشور و يا خارج از کشور و يا غير بومي است. ميتوان يک تيم کارشناسي طراحي نمود که بدون آنکه سرمايهگذار از بروکراسي اداري خسته شود، زمينه سرمايهگذاري و اخذ مجوزهاي لازم را فراهم نمود. فکر ميکنم بايد همت خود را به کار گيريم تا از تمامي ظرفيتها از جمله با ظرفيت همگرايي و استفاده از همه نيروهاي موجود بهره ببريم و استاني آباد، با مردمي شاد و با لباني با لبخند داشته باشيم.